A hideg idő beköszöntésével a legtöbben azonnal elbújnak a házba és a benti melegre vágynak. A kora tavasz megjelenésével az előtörő napsugarak csalogatnak és olykor be is csapnak a meleg érzetét kínálva. Hiszen hívogató a napsugár , de korántsem olyan meleg mint azt gondolnánk. 

Ebben az időben kevesebb az okunk és lehetőségünk a kimozdulásra , de miért ne próbálnánk meg? Számos tanulmány és szakértő szerint a hideg, friss levegőn eltöltött  idő rendkívül jótékony hatással lehet az egészségre.

Most muatunk 5 okot , hogy neked is kedved legyen a friss olykor csípős levegőn tölteni egy kevés időt!

1. A hideg levegő segít jobban aludni, és erősíti az immunitást

Szinte minden orvos, tudós és egészségügyi szakértő egyetért abban, hogy az immunitás fokozásának legjobb természetes gyógymódja nem a mega adag C-vitamin vagy a temérdek vitamin hanem az elegendő alvás. Egészen pontosan legalább 8 óra éjszakánként.

Bár az alvást segítő szereknek és terápiáknak megvan a maguk helye, az egyik legjobb módja a minőségi alvás biztosításának, ha kinyitjuk az ablakot, és beengedjük a hűvös, friss levegőt.

Miért kell a hűvös?

Mielőtt eljön az alvás ideje, a testhőmérsékletünk természetes módon lecsökken jelezve ezzel az alvórendszerünknek, hogy itt az ideje nyugovóra térni. A hűvösebb hőmérséklet segít az agyadnak az alváshoz való lecsendesedésben,segít megelőzni az álmatlanságot és biztosítja a hosszú alvásidőt.

Emellett ne feledkezzünk meg a friss levegő természetes stresszoldó és alvást elősegítő tulajdonságairól sem.

2. A hideg levegő segíthet több zsírt és kalóriát elégetni

Az enyhén hűvösebb hőmérsékletnek való hosszú távú kitettség segíthet a szervezetnek több hasznos zsírt termelni ami fokozott anyagcseréhez vezet.

Ez , a zsírszövet egy olyan hasznos típusa amely energiát és glükózt éget el hőtermelés céljából valamint segít megvédeni a cukorbetegségtől és az elhízástól.

3. Segíthet a gyulladás csökkentésében

Ahogyan a jégpakolás segít megnyugtatni a feszült vagy fájó izmokat a tudomány szerint a hideg hőmérséklet segíthet csökkenteni az edzés okozta gyulladást.

Olimpikonok arról számoltak be, hogy a krioterápia néven ismert extrém hűtési technikát használják, hogy gyorsabban regenerálódjanak és enyhítsék a fájdalmat.

Sok orvos, terapeuta és sportoló is a hideg-meleg terápiák fájdalomcsillapító hatásaira esküszik, például a szaunázásra amelyet egy hideg fürdőzés követ.

4. A hideg, friss levegő támogatja az egészséges légzőszerveket és ösztönzi a testmozgást 

Ha hörgőproblémákkal küzdő gyermekeid vannak a tél tökéletes időszak lehet arra, hogy többet mozogjanak a szabadban és belélegezzék a frissebb, tisztább levegőt.

Hasonlóképpen, azok, akik szezonális allergiában szenvednek (vagy egyszerűen csak nem bírják a nyári hőséget), nagyobb valószínűséggel profitálnak a téli időszakban végzett szabadtéri testmozgásból amikor a pollenek és a páratartalom a legalacsonyabb.

A szabadtéri testmozgás számos előnnyel jár a beltéri edzéshez képest, beleértve a fokozott kalóriaégetést, a stresszcsökkentést és a kisebb inak és izmok fokozott erősödését.

5. Ellentmondásosnak tűnik, de a hideg levegőnek való hosszútávú tartózkodás valójában felpörgeti a szervezet védekezőképességét

Amikor a testedet hideg levegő éri például egy élénk séta vagy szabadtéri játszóterezés során ezt stresszként érzékeli és kompenzálásképpen átmenetileg megnöveli a természetes ölősejtek számát.

A páratartalom és a szabadban töltött idő mennyisége a legfontosabb tényezők amelyeket figyelembe kell venni.Ha száraz időszak következik be, ajánlott a beltéri párásító használata, hogy a nyálkahártyák nedvesen és egészségesen maradjanak.

Sapka, sál , kabát és sétára fel!