Közeledik a karácsony. Ebben az időszakban  nyílik rá lehetőség igazán , hogy a szeretet és az ünnep átjárja lelkünket és befogadjuk azt.  Nagyon fontos , hogy  ne legyen nyomás, kötelezettség és megfelelési kényszer sem rajtad  Annyit tegyél és adj amit a lelked és a tested megbír.

Hiszünk abban, hogy a karácsonyi jó közérzet elérhető. Most összeszedtünk 5 tippet , hogy a karácsonyi ünnepek előtt és alatt ne stresszelj, boldogabban,egészségesebben lépj be az újévbe.

1. Élvezd a pillanatokat 

A karácsony a családdal és a barátokkal való minőségi időtöltésről szól. Az elmúlt 2 év nem volt könnyű senki számára ezért is figyeljünk jobban oda azokra akikkel egy háztartásban élünk vagy ebben az időszakban találkozunk. Modern világunk nagyon megnehezíti az igazi jelenlétet, de a karácsony remek alkalom ennek a készségnek a gyakorlására. 

Ne töltsd a karácsonyt azzal, hogy véget nem érően filmeket nézel, facebookozol vagy “szörfözöl “a neten. Lépj kapcsolatba azokkal az emberekkel akik valóban fontosak neked és tölts velük időt.

Legfontosabb tipp: Maradj jelen –Ne azon gondolkozz mi lesz a nap hátralévő részében , mi következik ezután. Lassíts és élvezd a MOST adta pillanatot.

2. Maradj hidratált

A forralt borok, az ünnepi koktélok  sok tea és kávé jól hangzik, ám nem tesz jót a szervezetnek.  Adj egy kis lendületet a testednek és figyelj oda arra , hogy minden reggel ébredés után igyál meg egy pohár vizet. Indítsd ezzel a napod, aztán jöhet minden más.

Legfontosabb tipp: Az adventi kalendáriumban rejtőző sok kis meglepetés mellett legyen egy biztos dolog :  a reggeli folyadék. Ha a hideg víz gondolata a téli reggeleken dermesztőnek hangzik akkor melegítsd fel és adj hozzá egy szelet citromkarikát. Kiválthatja ezt valami finom gyógytea is . 

3. Legyél jelen 

Gondolom veled is sokszor előfordul ilyenkor, hogy a nyomás hatására kapkodsz , sietsz. Senki sem akar stresszes szuperanyát, aki beleizzad a mártásba, fáradt nagyszülőket ,vagy egy kiégett apát,ki őrjöngve próbálja összeszerelni az új játékokat.Ez tényleg nem tesz jót karácsonyi közérzetünknek!

Ha minden nap 10 percet szánsz magadra, az csökkenti az ünnepi feszültséget, valamint a mellékvesék számára is szükséges pihenést biztosít. (A mellékvesék termelik a kortizolt, ami segít nekünk a stresszre reagálni).

Legfontosabb tipp:  Fekvés , fürdés akár ülés közben kapcsold ki az agyadat. Figyelj a testedre és a légzésedre. Lélegezz be 5 másodpercen keresztül  , tartsd bent 5 másodpercig,lélegezz ki 5 másodpercig , várj 5 másodpercet és ismételd meg 10-szer. Próbáld ki ahogyan a tested ellazul , az elméd kikapcsol.

4. Kíméld az emésztőrendszeredet!!

Senki sem szeret túlhajszolt lenni karácsonykor, ezért ne kényszerítsd az emésztőrendszeredet sem a műszakváltásra!Ez különösen fontos, ha sok feldolgozott élelmiszert alkoholt vagy túl sok cukrot fogyasztasz. Emésztőrendszerünk csak akkor tudja regenerálni a sejteket és helyreállítani a károsodást, ha éhezett állapotban vagyunk, azaz nem emésztünk. Ezért, ha 12 órás szünetet adsz a szervezetnek csökken a bekövetkező károsodás mértéke valamint megnő az emésztőrendszer öngyógyításának és az előző esti túlzott kényeztetésnek az ideje!

Legfontosabb tipp: Tervezz előre! Ha tudod, hogy a szokásosnál többet fogsz enni és esetleg későn fogsz vacsorázni kezd a reggelt vízzel és gyógyteákkal illetve napközben csökkentsd  az étkezések számát és azok mennyiségét.

5. Megfelelő ételek

Tény, hogy a karácsony az ételek és italok körül forog! Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend érdekében nem kell mindig 100%-ban egészséges ételeket választanod, mindössze figyelj arra , hogy egyszerre tömény és nehezen emészthető ételeket ne fogyassz. Ez segít egyensúlyban tartani a táplálékfelvételt és nem nyújt telítettség érzetet sem. Valójában a karácsony csak három nap, ezért élvezd és kóstolj meg minden falatot.

Legfontosabb tipp: Legyen változatos az étel , tartalmazzon zöldséget, salálát , húsokat ,sajtfélét.  Esetleg itt az ideje a karácsonyi menü újragondolásának.

Mindezek mellett , ha mégis úgy gondolod , hogy túl sok stresszel jár a karácsonyi készülődés gondolkozz más lehetőségeken. Rendelj étteremből vagy próbáljátok ki a karácsonyi pihenést szállodánkban.